KISIRLAŞTIRMA

 Kedi ve köpeklerde Kısırlaştırma

Dişi kedi ve köpeklerde
Kısırlaştırma (Ovariektomi) ; Yumurtalıkların ve rahimin alınması

Erkek kedi ve köpeklerde
*Kastrasyon ; Testislerin operatif yolla alınması 
*Vazektomi ; Sperm geçen kanalın ortasına ligatür atılmasıyla sperm hücrelerinin testislerden depolandıkları bölgelere geçişinin kalıcı olarak bozulması işlemidir. 

Kısırlaştırmayı ne zaman yaptırmalıyız ?

*Kısırlaştırma operasyonunu 2-6 aylık yaş arası  yani ilk kızgınlıktan önce  yapılması en ideal olanıdır. Ancak kısırlaştırma duygusal ve zor bir karar. Genelde hayvan sahipleri kedi yada köpeğinin annelik duygusunu tatmasını isterler. Dişi kedi ve köpeğin ''bir kez doğum'' yapmasını beklemenin hiçbir tıbbi, duygusal veya sosyolojik nedeni yoktur. Köpeğinizin veya kedinizin doğum yapmasını istiyorsanız yavrulara bakacak veya onlara yuva sağlayabilecek imkanıda sağlamalısınız.

*Erken dönemde yapılan kısırlaştırmalarda ileriki dönemde meme tümörü riski en düşük seviyede olabileceği gibi pyometra (Uterıs iltihaplanması) ile yumurtalık kisti olma olasılığıda elimine edilecektir.

*Ayrıca erken dönemde yapılan operasyonlar daha kolaydır ve komplikasyon riski düşüktür.Kanama olmaz veya daha az olur. Operasyon genç kısırlaştırmalarda  daha hızlı olur. Yavruların uyanmaları daha çabuk olur.

*Kısırlaştırma operasyonuna başlamadan önce hayvanın en fazla 6 saat öncesinden aç kalmalıdır.  Daha fazla aç bırakmalarda kedi veya köpeğin operasyondan sonra 12 saat gibi kendine gelememeyeceği  düşünüldüğünde hipoglisemi (açlık kan şekerinin düşmesi) şekillenebilir.

 *Operasyon genel anestezi altında, steril aletlerle ve steril ameliyat ortamında yapılır. Her hayvan türünde ve her ırkta digerinden  farklı olacağından hiçbir Veteriner Hekim kısırlaştırma operasyonuna sıradan bir ameliyat olarak yaklaşmaz.

*Kısırlaştırmada hypotermi (vücut ısısının düşmesi) engellenmesi için operasyon sırasında masaya izolasyon serilmesi, ısıtıcı petlerle desteklenmesi  ve  masadan hızlı uzaklaştırılması gerekmektedir.

*Gençlerde yapılan kısırlaştırmalarda fıtık olasılığıda ortadan kalkacaktır.

*Operasyon sonrası petin kendine tam olarak gelinceye kadar sıcak ve kapalı bir ortamda tutulmalı.  Bulunduğu yerde kesici, sivri ve yaralanmasına neden olabilecek cisimler bulunmamalıdır. Açıkta bırakılırsa yarı bilinçli haliyle kendini yaralayabilir.

*Erkek kedi ve köpeklerdeki operasyon,dişilere göre daha küçük ve basit operasyondur. 


Kısırlaştırma yaptırmadan kızgınlığı önleyebilirmiyim?

*Evet hormon kullanarak kızgınlığı önleyebilirsiniz. Ancak bununda yan etkilerini ve geçici bir çözüm olduğunu göz ardı etmeyiniz. Hormon uygulamalarına 2 veya 3 oestrus dönemi yapıldıktan sonra mutlaka ara verilmelidir.

Kızgınlık döneminde kısırlaştırma yaptırabilirmiyim?

*Çok zorunlu olmadığı sürece kızgınlık döneminde operasyondan kaçınılmalıdır. çünkü bu dönemde operasyon sırasında kanama riski daha fazladır. Ayrıca bu dönemdeki hormonal düzeni bozmak da fazla mantıklı değildir. Bu nedenle oestrus döneminin bitmesini beklemek daha yararlıdır.


Kısırlaştırma hangi durumlarda sakıncalıdır?

*Doğumdan hemen sonra veya yavrular sütten kesilmeden önce yapılan operasyonlar, yalancı gebelik sırasında yapılan operasyonlar sakıncalıdır. Kızgınlık döneminde mümkünse operasyon yapmaktan kaçınılmalıdır. Genel sağlık durumu uygun değilse operasyon yapılmamalıdır.

Hamile bir köpeği kısırlaştırabilirmiyim?

*Evet kısırlaştırabilirsiniz. Ancak bu işlemi hamileliğin erken dönemlerinde yaptırırsanız daha uygun olur. Eğer bir zorunluk varsa gebeliğin son gününde dahi operasyon yaptırabilirsiniz.

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam9
Toplam Ziyaret71871
Hava Durumu